http://www.gondola.hu/hirek/91503

Négy amerikai államban kezdeményezik a ny*lt fegyverviselést

Ha a javaslatokat elfogadják, Texasban, Dél-Karolinában, Oklahomában és Arkansas-ban is engedélyezett lesz a ny*lt fegyverviselés, és az Egyesült Államok 50 szövetségi államából mindössze kettoben, New Yorkban és Floridában marad érvényben a tilalom. Az amerikai államok közül ez az utolsó hat, amelynek területén nem szabad ny*ltan fegyvert viselni. A új kezdeményezések szerint a jelzett négyben viszont hamarosan engedélyezett lesz kézifegyvert nem eltakarva, a tokjában hordani, alapvetoen a bunözés visszaszor*tására. Az Egyesült Államokban a rejtett fegyverviselést - a fegyver ruházat alá rejtését - a legtöbb államban szigorúan korlátozzák. Ez utóbbira teljes köru tilalom csak Wisconsinban és Illinois-ban van érvényben a Nemzeti Fegyverszövetség szerint. John Pierce, a ny*lt fegyverviselést pártoló opencarry.org szervezet társalap*tója elmondta: a rejtett fegyverviselést már az amerikai történelem kezdetén veszélyes dolognak tartották, a fegyver ny*lt viselése viszont elfogadott volt.

Paul Helmke, a fegyveres eroszak elleni Brady Kampány elnöke viszont azon az állásponton van, hogy az emberek ne hordjanak fegyvert se ny*ltan, se rejtve, mert "minél több fegyver van jelen egy konfliktusban, annál nagyobb a veszélye annak, hogy ott fegyvert is használnak".

A ny*lt fegyverviselés engedélyezésével az alapveto cél - mint arra Ian McCarthy, a texasi Open Carry csoport diákvezetoje rámutatott - a bunözok elriasztása. Érvelése szerint rejtett fegyverrel viszont nem lehet elijeszteni a buncselekményre készüloket. "Ha egy bunözo látja, hogy van fegyvered, nem kezd ki veled" - érvel, megjegyezve, hogy a texasi nyári hoségben ráadásul kényelmetlen is a fegyvert rejtve hordani.

A ny*lt fegyverviselés sem lesz persze mindenhol, minden körülmények között engedélyezett. Jeff Wentworth texasi állami szenátor például ellenzi, hogy az egyetemi városokban is lehessen fegyvert viselni, szerinte ez már a vadnyugat korát hozná vissza.